Kortom...

Gepubliceerd op 13 juli 2021 om 21:53

Weg

 

Of de persconferenties van cabaretduo Mark & Hugo nog altijd een kijkcijferhit zijn? Geen idee. Ik kijk er al lang niet meer naar, aangezien alle ter zake doende info vooraf is uitgelekt. Alsof je tegen heug en meug op een familiereünie bent beland, waar de ene jolige oom een mop probeert te tappen, waarna een andere, nóg joligere oom voortijdig de clou verklapt. Bovendien lijdt één helft van het duo aan een variant op het Gilles de la Tourette-syndroom, hetgeen tot de onbedwingbare drang leidt om te pas en te onpas ‘Toppie!’ en ‘Het gaat góed!’ te roepen. De ander heeft weliswaar mooie schoenen, maar is keer op keer gezakt voor z’n strikdiploma, waardoor hij telkens over z’n eigen veters struikelt. Ondanks de inmiddels niet meer op één hand te tellen blunders en schandalen, zijn we opgezadeld met een boemerangkabinet, waardoor het hele land -vermoedelijk ergens in de herfst- overspoeld dreigt te worden door een vierde golf Rutte. De ontwikkeling van een vaccin tegen dit politieke virus staat helaas nog in de kinderschoenen.

 

De schuld voor de oplopende coronacijfers afwentelen op het onverantwoorde gedrag van jongeren, is me net iets te makkelijk. Wanneer je bijna anderhalf jaar lang geacht wordt je hormonen in toom te houden, waardoor de ‘knaldrang’ naar ongekende hoogten stijgt, dan lijkt het me logisch dat je losgaat wanneer je te horen krijgt dat het weer kan en mag om -al dan niet onder invloed van alcohol of andere roesmiddelen- een gat in de nacht te dansen, om tegen het ochtendgloren eventueel nog wat lichaamssappen uit te wisselen. De horeca, het festivalwezen en de culturele sector zijn hoe dan ook voor de zoveelste keer het kind van de rekening. Maar je kunt nog altijd een Dvd’tje opzetten, natuurlijk.

 

Met een laatste restje jeugdige overmoed kocht ik anderhalve week geleden -toen de wereld er nog heel anders uitzag en de toekomst me weer leek toe te lachen- tickets voor een popfestival in België. Ik stak afgelopen zondag ook de grens over voor een rommelmarkt, waarbij het opviel dat het straatbeeld bij onze zuiderburen nog altijd wordt bepaald door mondkapjes en looprichtingen en waar je door ruimschoots aanwezige dienders terecht werd gewezen wanneer je je niet aan de geldende regels hield. Ook heb ik voor het najaar een vakantie geboekt, terwijl je tegen die tijd als Nederlander waarschijnlijk als persona non grata wordt gezien en als mogelijke besmettingshaard. Nog even narekenen hoeveel bomen ik moet planten om de met een vakantievlucht gepaard gaande CO²-uitstoot te compenseren, alhoewel ik het milieu al enige tijd niet belast met woon-werkverkeer en vaak de fiets of de benenwagen neem. Maar ik zou héél graag een tijdje -met inachtneming van mijn financiële mogelijkheden- zo ver mogelijk afstand willen nemen van Nederland. Liefst nog wat verder. Is er misschien iemand die 250.000 dollar kan missen voor een ruimtevlucht?

 

Frank Heijthuijsen


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.