Kortom...

Gepubliceerd op 31 augustus 2021 om 22:11

Gratis

 

Het verschil tussen ‘gratis’ en ‘voor niets’ kwam afgelopen week weer eens pijnlijk aan het licht. In Kabul wachtten duizenden mannen, vrouwen en kinderen bij het lokale vliegveld om een land te ontvluchten waar de Taliban weer de scepter gaat zwaaien. De missie in Afghanistan is voor niets geweest, de vele miljarden ten spijt die vergeefs uitgetrokken werden om wat Westerse normen en waarden te exporteren. Wat rest is een ereschuld aan de Afghanen die Nederland geholpen hebben tijdens de missies aldaar, alhoewel dat tot een groep xenofobe primaten in het oer veilige Harskamp maar niet door wil dringen. Het demissionaire kabinet struikelt intussen vrolijk verder van fout naar blunder. Gelukkig is er, om het volk te verheffen, nog een wedstrijdje om het hardst met autootjes karren in de duinen van Zandvoort. Daar meende de Grand Prins van Oranje dat het een goed idee was om artiesten op te laten treden. Gratis welteverstaan, want de brilsmurf van het koningshuis heeft zoals bekend geen al te diepe zakken. Het onderhoud van wat grachtenpandjes kost klauwen vol geld. Bovendien misstaat een linkse hobby niet op een rechts vroem-vroem feestje, mits er niet voor betaald hoeft te worden.

In beide gevallen was er sprake van een enorme ophef. Een dag zonder ophef is immers een dag niet geleefd. Maar laten we eens in oplossingen en uitdagingen denken, in plaats van in problemen. Daarom een paar suggesties.

De Grand Prix van Zandvoort wordt met een dag verlengd voor een popfestival met 70.000 bezoekers. De noodlijdende festivalbranche verleent graag medewerking bij de organisatie. Alle medewerkers worden betaald en de optredende artiesten trekken op rijdende podia, voortgetrokken door Formule-1 coureurs, langs de zittribunes. Aangezien de Afghanen de komende tijd verstoken zullen blijven van muziek, wordt er een livestream verzorgd met Kabul. De Nederlandse band Jackpot speelt nog één keer hun grote hit ‘Is everybody happy?’ In het kader van een culturele uitwisseling wordt René le Blanc naar Afghanistan gestuurd.

Prins Bernhard jr. stelt gratis woonruimte ter beschikking voor de Afghanen die hier in afwachting zijn van hun asielaanvraag en ziet er op toe dat slechtziende Afghanen om niet een bril krijgen aangemeten bij Eye Wish. Om verder onheil hier te lande te voorkomen en om de Taliban duidelijk te maken wat wij onder terreur verstaan, vliegt René Froger met René le Blanc mee naar Kabul.

Mocht er zich in de toekomst wederom een humanitaire ramp aandienen waarbij de Nederlandse regering in gebreke blijft, dan zorgt Prins Bernhard jr. er persoonlijk voor dat er een gratis luchtbrug wordt geopend om vluchtelingen op te halen. De prins heeft al aangegeven in zijn naaste familie iemand te kennen met een vliegbrevet.

Voor het geval het u mocht interesseren: ik tik deze stukjes geheel en al gratis. En mogelijk ook voor niets.

 

Frank Heijthuijsen


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.