Kortom...

Gepubliceerd op 14 september 2021 om 10:49

Quatsch

Als onbezoldigd voorzitter van de Vereniging ter Bestrijding van het Oneigenlijk en/of Hautain Gebruik van de letter Q (VBOHGQ), maak ik mij de laatste tijd ernstige zorgen over het toenemend misbruik van deze letter. Nou ben ik al op mijn qui vive sinds Nederlanders die bij de burgerlijke stand hadden kunnen volstaan met Jac, Jack of Sjaak, voor het chiquere Jacques kozen, hetgeen qua interessante dikdoenerij kan tellen. Ik noem een Herb, Wallage, Brinkman. Misschien dachten deze landgenoten een zeker je ne sais quoi aan hun voornaam toe te voegen, maar liever zag ik dat deze van oorsprong Franse naam voorbehouden blijft aan grootheden als Tati, Dutronc en Brel.
Qua q-gekkigheid spannen Nederlandse webwinkels de kroon. Niet dat ik de querulant wil uithangen, maar wie kan mij vertellen wat de toegevoegde waarde van de letter q is bij fonQ, een webwinkel ‘met een assortiment gericht op wonen, koken & tafelen, tuin & balkon en huishouden’? ‘Geef je huis wat fonQ’, zo luidt de lijfspreuk van het bedrijf. Que? Nog zoiets: Quooker. Een Nederlands bedrijf dat de productcategorie kokendwaterkraan heeft geïntroduceerd. Of neem WoonQ, dé woonspecialist. Nog eentje: VindiQ, leverancier van kantoor-, school en hobbyartikelen. Als inquisiteur van het q-gebruik zou ik bijna zeggen dat mijn bloed gaat qoken bij zoveel waanzin. Volkomen qut, vindiq, als ik zo vrij mag zijn deze quote te gebruiken.
De autobranche is in een queeste naar autotypes die er qua naam uitspringen ook niet vies van q-misbruik. Nou kan ik er mee leven dat de eerste auto’s nog quadricycles werden genoemd; in gewoon Nederlands ‘vierwielers. Het eerste model van autobouwer Henry Ford was er zo eentje. Daaraan hebben we het te danken dat je tegenwoordig in natuurgebieden van je sokken kunt worden gereden door een quad. Niet te verwisselen met qat, het blad van de gelijknamige plant (Catha edulis) dat gekauwd al sinds de dertiende eeuw in Jemen, Somalië, Ethiopië en Kenia als genotmiddel wordt gebruikt. Vooruit, de Audi Quattro -het eerste Audi-model voor op de weg met vierwielaandrijving die in serie werd geproduceerd- kan nog nét. Bij de Nissan Qashqai (kasjkai !) begint het me toch al een beetje te jeuqen.
De vraag is: wanneer stopt deze quatsch? Voor je het weet sta je straks in een door WoonQ ontworpen qeuken, in een door fonQ aangeleverde qetel je bloemqool te qoken onder een Quooker. Misschien wordt het tijd voor een enquête, om te kijken of er een adequaat middel kan worden gevonden tegen misbruik van de letter q, of het gebruik ervan aan een quotum te onderwerpen. Voordat ik een attaque krijg of naar de tequila grijp.

Frank Heijthuijsen


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.