Anthuriumkwekerij Welles klaar voor volgende hoofdstuk

Gepubliceerd op 9 juli 2020 om 11:05

BAARLO | In het buitengebied van Baarlo, aan de Nieuwkampweg om precies te zijn, ligt Anthuriumkwekerij Welles. Zoon Ron wordt momenteel door vader Jan klaargestoomd om op termijn het bedrijf over te nemen.

 

Het is niet vanzelfsprekend dat een familiebedrijf van vader op zoon wordt voortgezet. Ook bij Anthuriumkwekerij Welles hing dat stokje doorgeven lange tijd aan een zijden draadje.

 

Van groente naar bloemen

Jan Welles verhuisde met zijn gezin in 1999 van Blerick naar Baarlo om daar de anthuriumkwekerij van zijn zwager over te nemen. Hiermee switchte hij van groenteteler naar bloemenkweker. “Het runnen van een glastuinbouwbedrijf werd door een hernia voor mij te zwaar”, blikt Jan terug. “Mijn zwager moest noodgedwongen vanwege gezondheidsredenen stoppen met zijn kwekerij. Doordat het werk in de bloemenkwekerij lichamelijk minder zwaar is dan in het groentebedrijf, besloot ik de kwekerij over te nemen en een nieuw leven op te bouwen hier in Baarlo.” Op begeleiding van zijn zwager hoefde Jan destijds niet te rekenen, omdat diens gezondheid het eenvoudigweg niet toeliet. Met zijn groentekennis stapte Jan dus enigszins blanco in de bloemen. “Gelukkig kreeg ik snel genoeg een medewerker die veel van anthuriums afwist. Van hem heb ik veel geleerd. En ik deed en doe het werk hier in het bedrijf ontzettend graag, dan leer je het vanzelf”, aldus Jan.

 

Ingerold

Hoewel het gezin Welles drie kinderen telt, was er in eerste instantie niemand bij die interesse had in de anthuriums. Dochter Lidy wilde nog wel eens een handje helpen, maar dochter Krista had meer belangstelling voor pony's en later paarden en zoon Ron vond 'het werk in de kas maar stom', zo bekent hij. “Af en toe deed ik kleine klusjes, maar dat voelde destijds meer als lopende bandwerk”, vertelt Ron. Voor vader Jan was dit verder geen probleem. “Ik had altijd het idee om mijn tijd uit te werken en dan wel verder te zien. Verkopen of gewoon stoppen”, zo laat hij weten. Hoe anders is het nu. Terwijl de kinderen ieder hun eigen weg vervolgden en gingen studeren, keerde Ron na zijn studie werktuigbouwkunde toch nog onverwachts terug op het nest. Ron: “In mijn laatste studiejaar werkte ik steeds vaker hier thuis mee. Ik merkte dat het werk juist heel afwisselend is. Uiteindelijk zag ik mezelf niet de hele week op een kantoor zitten. Hier heb ik veel vrijheid in mijn werk. Ik weet 's morgen nooit precies hoe de dag eruit gaat zien en dat vind ik juist wel prettig. Ik doe dat wat er gedaan moet worden en ben er min of meer ingerold. Vanuit de gedachte 'ik ga het eens een tijdje proberen', ben ik blijven hangen.” Van boekhouding tot bloemen snijden, alles regelen en wat er zoal verder komt kijken bij het runnen van een bloemenkwekerij. Ron draait er inmiddels zijn hand niet meer voor om en is een grote steun voor Jan. “De samenwerking tussen ons verloopt super”, aldus vader en zoon. “Ron is overigens ook heel handig. Hij kan bijna alles zelf maken als er iets stuk gaat. Dus die studie is toch niet helemaal weggegooid”, vult Jan lachend aan. En Krista en Lidy zijn zijdelings ook betrokken bij het bedrijf. Zo verzorgt Lidy nog altijd de loonverwerking en zorgt Krista ervoor dat de website (www.wellesanthuriums.nl) up-to-date blijft.

 

Eigen winkel

Sinds 1999 is de kwekerij eigenlijk nauwelijks veranderd. “Dat was voor ons niet direct noodzakelijk”, legt Jan uit. “Maar wie weet wat de toekomst brengt. Het loopt goed en er is werk genoeg. Dit doen we samen met onze zes medewerkers. Bijna allemaal zijn ze er sinds de begintijd bij. Mijn twee zussen helpen mee voor de lol en Sjraar Kempen is met zijn 86 onze oudste medewerker. Hij komt altijd op dinsdagochtend en geniet van het bezig zijn en het gezellige kletsen onderling.” Wat er in die jaren wel veranderd is, is de winkel. Die is van kleine huisverkoop gegroeid naar een winkel met naast bloemen uit de eigen kwekerij ook vazen, glaswerk en andere decoratie. Inmiddels telen en verkopen ze dan ook een kleine dertig verschillende kleuren anthuriums die verwerkt worden in allerlei boeketten, bloemstukken, bruids- en grafwerk. De winkel is altijd gevuld met diverse creaties, maar er kan ook ter plekke een boeket naar wens worden samengesteld.

Voorlopig werken vader en zoon nog samen, maar Jan geeft aan langzaam maar zeker te gaan afbouwen. Dat kan hij met een gerust hart doen, zonder na te hoeven denken hoe het met de kwekerij verder moet. Die gaat met Ron een volgende hoofdstuk tegemoet.

 

Foto-onderschrift:

Boven: van links naar rechts: Ron, Helma, Wies, Jan, Miep, Mia, Sjraar, Petra en Toos.

Onder: impressie van de winkel.


«   »