“De 24-uurs challenge was een fysieke en mentale uitdaging”

Gepubliceerd op 7 juni 2020 om 17:11

GRASHOEK | Een challenge hoeft niet altijd groots, meeslepend of aan een goed doel te hangen. Roger Aelen uit Grashoek ging afgelopen vrijdag en zaterdag juist de uitdaging aan met zichzelf. Via de challenge 'a mile an hour' rende hij een marathon (42,2 kilometer) in 24 uur, waarbij hij elk uur een ronde van 1,77 kilometer aflegde.

 

Nog geen 24 uur na het beëindigen van zijn finaleronde, voelt hij zich helemaal uitgerust. “Ik heb alleen last van wat spierpijn en stijve kuiten, maar voor de rest gaat het prima”, zo verzekert hij. De inspiratie voor deze persoonlijke uitdaging kreeg hij na het zien van de documentaire van ultraloper Beau Miles uit Australië. “Klopt, hij doet regelmatig extreme challenges. Tijdens zijn 'a mile an hour' deed hij ook nog allerlei klusjes tussendoor.” Die klusjes liet Roger voor wat ze waren, maar in de tijd van ongeveer drie kwartier tussen de looprondes door, stelde hij wel het fotoboek samen van een gezinsvakantie naar Eurodisney Parijs. Een klus die hij al een tijdje had uitgesteld.

Doel

Nu de hardloopwedstrijden en marathons vanwege de coronacrisis zijn afgelast, zocht Roger een manier om zichzelf tijdens het hardlopen uit te dagen. “Je hebt wel van die virtuele runs waarbij je virtuele medailles kunt verdienen, maar ik train al drie tot vier keer in de week waarbij ik altijd minimaal tien kilometer afleg. Een collegaloper die deze 24-uurs challenge al eerder deed, waarschuwde me dat het zwaarder is dan een hele marathon in een keer afleggen. Hoewel ik zelf tot op heden halve marathons ren, is mijn eerstvolgende doel de marathon van Eindhoven lopen in oktober. Als die doorgaat tenminste.”

 

Uitdaging

Al met al was het een behoorlijke uitdaging. “Zowel fysiek als mentaal”, knikt hij bevestigend. “Het was een manier om mijn lichaam op de proef te stellen. Grenzen te verleggen. Dat is toch steeds mijn doel met hardlopen. Telkens een stapje verder gaan.” Echt moeilijk heeft hij het in die 24 uur niet gehad. “Nou, tegen de ochtend heb ik twee mindere rondes gehad. Toen ging de vermoeidheid me eventjes parten spelen. En zeker in de nachtelijke uurtjes, terwijl iedereen lag te slapen, moest ik mezelf meer motiveren. Maar op een gegeven moment ben je daar weer overheen en loopt het als vanzelf. Sterker nog, het ging zelfs steeds makkelijker. Die laatste rondes werd ik min of meer gedragen door de adrenaline en het idee dat het er bijna op zat.” Zijn jongste dochter Zyra rende het allerlaatste rondje mee, waarna hij met een heuse finishlijn door de rest van zijn gezin werd verwelkomd. “Ja, dat was een mooi moment”, reageert hij.

 

Knop om

Roger is sinds 2016 bezig met hardlopen. “Ik ben nooit een sportman geweest. Heb in mijn hele leven, tot nu, alles bij elkaar misschien zo'n drie jaar gesport”, bekent hij. “Ik woog op een gegeven moment 102 kilo, rookte veel en had scheurtjes in mijn knie waardoor ik met krukken liep. Na mijn herstel daarvan ging de knop om. Tijdens een bezoek aan familie kwam het petekindje van mijn vrouw Winanda voorbij gerend tijdens de Venloop 2016. Ik merkte op: volgend jaar doe ik ook mee. Niemand geloofde me. Als ik iemand zag hardlopen, dacht ik wel eens: dat lijkt me wel wat. Maar ja, met mijn overgewicht en conditie begin je daar niet zomaar aan. Dus viel ik eerst 28 kilo af, kocht een paar goedkope sportschoenen om het eens te proberen en startte met de hardloopapp Evi. Met een sigaret tijdens de warming up en eentje als beloning na het lopen”, lacht hij. “Binnen twee weken had ik de smaak van het rennen goed te pakken omdat het me beter afging dan gedacht. Dus verruilde ik die goedkope schoenen voor een paar goede hardloopschoenen. Het rennen werkte echt verslavend. Zo zeer dat ik ook besloot te stoppen met roken. Na een paar 10 kilometer wedstrijden zoals de Guus Wokke loop, stond ik in 2017, zoals gezegd, aan de start van de Venloop. Tja, wie a zegt, moet ook b zeggen.” Grote inspiratie vormen documentaires van ultralopers, die hij regelmatig bekijkt. Hij heeft ook al een doel voor ogen na het volbrengen van een hele marathon. “Deze challenge smaakt naar meer. Het heeft me, mentaal en fysiek, weer sterker gemaakt. Ooit hoop ik een keer de honderd kilometer te lopen”, stelt hij vastberaden. Maar voor nu geniet hij eerst eventjes in rust na van 'a mile an hour'.

 

Foto-onderschrift:

Roger Aelen na het volbrengen van zijn challenge 'a mile an hour'.


«   »