D'n Naold zet satire op de kaart in Peel en Maas

Gepubliceerd op 30 oktober 2020 om 09:00

PEEL EN MAAS | Al sinds 2017 brengen ze met enige regelmaat facebookend Peel en Maas aan het lachen. De redactie van D’n Naold geeft met veel humor en creativiteit een satirische twist aan het lokale nieuws. Maar welke gezichten er schuilen achter de succesvolle Facebookpagina, daarover tast de redactie al sinds dag één in het duister. Isabelle waagde een poging om meer te weten te komen over D’n Naold en nodigde de redactie uit voor een interview. Uiteraard helemaal in ‘Naold’-stijl en –natuurlijk- incognito.

 

Jullie satirische Facebookpagina bestaat inmiddels een aantal jaar. Waarom zijn jullie destijds met D’n Naold begonnen?
“We begonnen eigenlijk als humortest vanuit een onguur zolderkamertje. De hoogte bood ons een overzicht van Peel en Maas, en we konden vanuit het stoffige zoldertje de gemeente op de hoogte brengen van alle onzin die in onze eigen bovenkamers ontstond. Ons eerste succesvolle artikel ging over de pomp in Maasbree waar bier uit zou komen, een sterk staaltje wishful thinking, al zeggen we het zelf. Al snel kwam het discutabele Kepelse duo De Breurkes aan bod, en we bevestigden wat iedereen dacht: Ludgard ís een kloon van René, dat kan niet anders! Hoewel wij bewoners graag op de hak nemen, willen we ze absoluut geen hak zetten. In onze gemeente, waar bescheidenheid hoogtij viert, werd een tag niet altijd evenzeer gewaardeerd, dan waren wij altijd bereid een ander ludiek slachtoffer te vinden. Rest ons te zeggen dat in deze tijd met al het fake news van Omroep P&M en Hallo Peel en Maas, er ruimte hoort te zijn voor een tegengeluid. Natuurlijk hebben wij wel blind vertrouwen in burgermoeder Wilma, waar wij enorm fan van zijn. Er hangen posters van haar op zolder.”

Is jullie landelijke grote vriend De Speld een inspiratiebron geweest bij jullie ontstaan?
“Natuurlijk waren wij ons bewust van het satirische nieuwsmedium De Speld. Onze naam heeft echter niets te maken met De Speld, dat is echt zoeken naar een Naold in een hooiberg. Geef toe, dat klinkt toch niet? Het zijn twee totaal verschillende dingen, de suggestie dat het is afgeleid slaat dan ook als een tang op een varken, en geef toe, een tang is ook weer heel wat anders dan een speld of een naold.”

Jullie drijven graag de spot met onze gemeente. Waar halen jullie de inspiratie voor jullie Facebookberichten vandaan?
“Het zijn net mensen. We dachten dat deze gemeente maar saai en degelijk was, maar dat blijkt totaal niet het geval. Er lopen zoveel wereldsterren rond, kroegbazen die met frikandelspeciaalbier komen (Bej Manders), na enorm succes durven terug te grijpen op een paar vrijgezellen aan de bar (De Zoes), of een biertje introduceren ter ere van de teruggekeerde poolvos (Café de Pool, Helden). #Reddehoreca. Dit is een enorm spannende, inspirerende gemeente gebleken, waar veel fictieve dingen gebeuren!”]

Inmiddels hebben jullie heel wat trouwe fans en worden jullie Facebookberichten behoorlijk goed gelezen. Wat voor reacties krijgen jullie?
“Over het algemeen zijn de reacties erg positief, zeker die van politici. Die vinden het maar al te leuk in het nieuws te komen. Het verbaasde ons enorm hoe blij het CDA was met de verdenking van lavendelplukker Baudet een familiekartel te zijn. En onze eigen Teun Heldens, de onbenoemde burgemeester van Meijel, vond naar eigen zeggen alle aandacht welkom. Er was soms wel een grensrechter niet tevreden met een tag, maar die zijn ook echt van de waarheid, buitenspel is buitenspel. Dat werd dan wel weer goed gemaakt door Patrick Geurts die daadwerkelijk zijn eigen elfdorpentocht kacheltje lam heeft afgerond na ons bericht met een knipoog naar Maarten van der Weijden. Sommige dingen zijn gewoon landelijk nieuws. Zo hebben wij blootgelegd dat Meijel zich stiekem wil afscheiden en dat John de Mol ook interesse had in Peel en Maas. We steunen door onze vermeldingen de lokale verenigingen en ondernemers en af en toe laten we de ‘gewone man’ shinen.”

Gaan jullie wel eens door het stof of kruipen jullie altijd door het oog van de naald?
“Het stof van ons zolderkamertje bedoel je? Als het om onze identiteit gaat, hebben wel een paar close calls gehad, maar doordat wij altijd en overal alert zijn, redden we elkaar wel uit penibele situaties. Eén van onze leden is wel eens verleid door een dame om onze geheimen prijs te geven, maar daar staken de dames in het gezelschap een stokje voor. En op gepikeerde reacties reageren wij ad rem, wij zijn ook maar mensen die zichzelf niet al te serieus nemen. Als dat wel zo zou zijn, zouden we er beter (sokken mee) kunnen stoppen.”

Gewetensvraag: heeft Peel en Maas humor?
“Een volmondig 'ja' van ons uit. Onze volgers in ieder geval wel. We dachten ons in het begin op glad ijs te begeven, maar dat bleek totaal niet het geval te zijn. Natuurlijk is er wel eens een klager bij, maar die hou je toch. En hey, dan kan zijn of haar ei dan ook even kwijt. Vaak gaat het dan om mensen die niet door hebben dat het satire is. Wij leggen dat dan altijd netjes uit, en dan is de strijdbijl altijd weer begraven is onze ervaring.”

Jullie zweren erbij anoniem te blijven. Waarom?
“Wij zijn niet belangrijk, de echte helden zijn een Alaaf Airlines, gemeente Meijel, P&M Hoés dj's Sjoerd Groothuis, Renske Steijvers en Jip Huijs, Fred van Gulik, en nogmaals Teun Heldens (van wie we steekpenningen ontvangen hebben omdat deze man de publiciteit niet schuwt, held!) Wat mensen niet weten is dat wij soms ook ideeën aangedragen krijgen van anderen uit de gemeente. Het idee voor ons meest gelezen artikel komt bijvoorbeeld niet van ons, alleen de uitwerking.”

...Misschien speciaal voor onze lezers toch een tipje van de sluier?
“Vooruit: wij zijn een groepje van 0,5 tot 8 personen in de leeftijdscategorie groep 3 tot aanleunwoning. Onze hobby's zijn gamen en artikelen publiceren onder de naam D'n Naold op ons zolderkamertje. We zijn zowel man als vrouw, binnen en buiten de gemeente. Vrijgezel en gebonden. Ja, wij hebben zelfs een buitenlandcorrespondent. De meeste mensen zullen wel één van ons kennen, omdat we zulke bescheiden en aardige mensen zijn. Dit is voor ons een fulltime baan, wij worden betaald door Teun Heldens. Wij eisen niet veel, maar Teun wil graag getagd worden, wordt ons ingefluisterd.”

Na een tijdelijke Facebookstilte is D’n Naold weer back on track. Wat zijn jullie toekomstplannen?
“Dat hangt af van de ludieke stommiteiten in onze omgeving en of onze voorzitter Gans Niels binnenkort weer terug komt. Zonder Niels de Gans, missen wij, net als Maasbree, identiteit.”

Hebben jullie nog garen nodig (oftewel: nog op zoek naar versterking?)
“Iedereen mag een poging doen om een leuk stukje in te sturen via de messenger van D’n Naold. We garanderen niks, maar we staan open voor suggesties. Probeer het eens en kijk eens of jij het in je hebt om een anonieme top verslaggever te zijn!”


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.