Kijk- en wandeltuin Anfra sluit twintig jaar af met plantenuitverkoop

Gepubliceerd op 23 april 2021 om 09:00

GRASHOEK | Aan de Helenaveenseweg ligt achter het huis van Annie en Frans Peeters al jaren het verborgen pareltje van Grashoek: kijk- en wandeltuin Anfra. Bijna twintig jaar was de immense tuin wekelijks geopend voor bezoekers. Maar nu, honderden bezoekers en planten later, komt aan dat tijdperk een einde. Annie en Frans hebben het huis en bijbehorende tuin verkocht. Om te voorkomen dat al de achterblijvende planten verloren gaan, organiseert het stel op 8 en 9 mei een uitverkoop waarmee ze een gedeelte van hun bloemen en planten tegen een klein prijsje hopen te verkopen.

Wie het huis van Annie en Frans Peeters voorbij rijdt, zou niet direct verwachten dat erachter een enorme tuin verborgen ligt. Maar het huis gelegen naast café-zaal Leanzo heeft een achtertuin waar velen enkel van dromen. Verdeeld over bijna een hectare grond groeien de meest bijzondere bloemen, planten en bomen. Het aanleggen van de tuin was dan ook een uitvoerig plan. “In 1999 zijn we begonnen”, vertelt Annie. “We hadden destijds al een groot stuk tuin, maar we koesterden al langer de wens om ook het achterste gedeelte grond bij de tuin te betrekken. Met behulp van een kennis zijn we toen een ontwerp gaan maken. Frans en ik wilden graag een tuin met een wandelpad zodat we later, op onze oude dag, nog steeds een rondje door de tuin zouden kunnen maken. Daarnaast wilde ik graag een tuin zonder al te veel onderhoud. Dat laatste is niet helemaal gelukt”, lacht Annie.

Open tuin
Het plan om er een openbare kijk- en wandeltuin van te maken, is tijdens de aanleg nog mijlenver weg. Maar wanneer de tuin in 2002 klaar is, krijgen Annie en Frans regelmatig van mensen in hun omgeving te horen hoe zonde het is dat de bijzondere tuin onontdekt blijft. Op hun aandringen, besluit het stel een aantal open dagen te organiseren om belangstellenden te laten kennis maken met hun tuin. “Tegen al onze verwachtingen in beviel dat heel goed. Het vertellen over de tuin en het maken van een praatje met de bezoekers vonden we zo leuk dat we besloten de tuin onder de naam Anfra een aantal vaste dagen in de week te openen voor publiek.” Op dinsdag- en woensdagmiddag, zaterdag en later ook op zondag komen mensen van heinde en verre om de kijk- en wandeltuin in Grashoek te bezoeken. Annie: “Ik ben hartstikke blij dat we destijds besloten hebben om ons levenswerk met anderen te delen. We kijken er met veel plezier op terug. Het bezigzijn in de tuin en het contact met de bezoekers was geweldig. Dat ga ik straks missen.”

Levenswerk
Want na bijna twintig jaar is het stel genoodzaakt het huis en de tuin te verkopen. “Frans is ziek en ik kan de tuin niet in mijn eentje onderhouden, daar is het gewoon te veel werk voor. Daarom hebben we besloten het huis en de tuin te verkopen en kleiner te gaan wonen. We hebben het grote geluk dat de koper een stuk tuin voor ons bewaart, want onze nieuwe woning komt tegen de oude tuin aan te liggen. Eigenlijk nemen we dus een klein stukje tuin mee naar ons nieuwe huis. Daar zijn we heel erg dankbaar voor.” Maar dat neemt niet weg dat het voor Annie en Frans moeilijk is om hun levenswerk straks voorgoed achter te laten. “Dat valt niet mee. De afgelopen twintig jaar waren we elke dag in de tuin te vinden. Dat betekende vroeg uit de veren en vaak tot laat doorwerken. Maar we hebben van elke dag genoten.”

Uitverkoop
Met het achterlaten van hun huis en de sluiting van Anfra die daarmee gepaard gaat, blijven een hele hoop bijzondere bloemen en planten achter. “We kunnen natuurlijk niet alles meenemen naar onze nieuwe tuin. Omdat het zonde zou zijn als al deze planten verloren gaan, willen we er graag anderen blij mee maken.” Daarom organiseert het stel op zaterdag 8 mei en zondag 9 mei een plantenuitverkoop. Liefhebbers zijn welkom voor het kopen van allerlei soorten planten, maar ook potten en huisraad wordt aangeboden. Onder andere bougainvilleas, blad- en knolbegonia’s, hosta’s, geraniums, orchideeën en vleesetende planten zijn tegen een klein bedrag te koop. Daarnaast is het de laatste mogelijkheid om de tuin nog één keer te bezichtigen voordat Annie en Frans aankomende zomer voorgoed de poort achter zich dichttrekken. “Vanwege de coronapandemie hebben we geen laatste seizoen geopend kunnen zijn. Op deze manier hopen we een mooi tijdperk alsnog fijn af te kunnen sluiten”, aldus Annie.
De verkoop vindt plaats in tuin Anfra aan de Helenaveenseweg 3 in Grashoek. Belangstellenden zijn welkom tussen 11:00 en 16:00 uur. Uiteraard worden tijdens de uitverkoop de coronaregels in acht genomen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.